Bakgrunden & Visionen

FGBMFI grundades av Demos Shakrin 1952 efter att denne hade fått en stark andlig uppenbarelse från Gud.

Bakgrunden

Demos Shakarian föddes i Armenien och flydde från förintelsen tack vare en varning från en pingstprofet som Gud hade uppväckt för att varna nationen om en förestående katastrof. Familjen Shakarian lyssnade på profetens ord och flydde till USA där Demos växte upp i pingstkyrkan. Han gav sitt hjärta till Gud som ung och upplevde dopet i den Helige Ande 1926 vid tretton års ålder.

Gud gav Demos och hans familj framgång på deras mjölkgård, som blev ett av de största privata mejerierna i USA. Genom åren stödde Shakarian arbetet med resande väckelsepredikanter. 1951, efter att ha hjälpt till med Oral Roberts korståg i Los Angeles, berättade Demos för Roberts att han trodde att Gud ledde honom att starta en grupp som heter Full Gospel Business Men’s Fellowship International (FGBMFI). Roberts gick med på att delta i gruppens första möte och han bad en smord bön som uppmanade denna grupp att vara en mäktig kraft för spridningen av evangeliet.

Shakarian upplevde ett år av frustration, tills Gud i en natt av bön gav honom en vision av det arbete Gud skulle göra i världen genom denna grupp. När han ledde mötet, skulle Gud vägleda honom till de personer som han skulle kalla på för att vittna. När affärsmän berättade historien om hur Gud arbetade i deras liv och företag, blev många av deras vänner omvända och målet att dela Kristus i en organisation av affärsmän förverkligades.

VISIONEN:

Detta var visionen Demos fick ta emot av Gud:

“Min son, jag kände dig innan du föddes. Jag har väglett dig varje steg på vägen. Nu ska jag visa dig syftet med ditt liv.” Trots att jag låg kvar på knäna kändes det som om jag reste mig och rörde mig upp, bort från vardagsrummet. Nedanför mig kunde jag se hustaken i Downey. Det fanns San Bernardino-bergen och där borta låg Stilla Havets kust. Nu var jag högt över jorden och kunde se hela landet från väst till öst. Även om jag kunde se så långt, kunde jag också se människor på jorden – miljoner och åter miljoner människor som stod där skuldra mot skuldra. Sedan, precis som en kamera kan zooma in på en fotbollsmatch för att först visa stadion, sedan spelarna och sedan själva snörningen på fotbollen, verkade min vision röra sig in på dessa miljoner. Jag kunde urskilja små detaljer av tusentals och åter tusentals ansikten.

Och det jag såg skrämde mig. Ansiktena var stela, livlösa och eländiga. Även om människorna stod så nära varandra och axlarna rörde varandra, fanns det ingen verklig kontakt mellan dem. De stirrade rakt fram, utan att blinka, utan att se. Vilken rysning av fasa, jag insåg att de var döda…
Synen förändrades. Om världen vände, eller om jag reste runt den, visste jag inte. Men nu under mig fanns kontinenten Sydamerika. Sedan vidare till Afrika, Europa, Asien. Återigen inträffade de häpnadsväckande närbilderna, och överallt var det likadant. Mörkhyade ansikten, ljushyade ansikten – alla var stela, eländiga, var och en inlåsta i sin privata död. “Herre!” Jag grät “Vad är det med dem! Herre, hjälp dem!” “Min son, det du ser härnäst kommer att hända väldigt snart.” Jorden vände – eller jag rörde mig runt den – en andra gång. Under mig fanns återigen miljoner på miljoner män. Men vilken skillnad! Den här gången höjdes huvudena. Ögonen lyste av glädje. Händerna lyftes mot himlen. Dessa som hade varit så isolerade, var och en i sitt egna fängelse, var sammanlänkade i en gemenskap av kärlek och tillbedjan. I Asien, Afrika och Amerika – överallt – hade döden förvandlats till liv.

Och visionen var över. Jag kände hur jag återvände till mitt vardagsrum…

Vår historia

Hur allt började

I början av 1900-talet … ledd av Gud flydde familjen Shakarian från förintelsen i Armenien och skapade sitt hem i Downey, Kalifornien där de startade ett mejeri på 20 hektar med tre kor. Tro på Gud, gott omdöme och hårt arbete multiplicerade så småningom den första lilla besättningen tusen gånger tills 1943 Shakarian-besättningen hade nått tre tusen, det största privata mejeriet i USA vid den tiden. Deras berättelse finns i boken ”De lyckligaste människorna på jorden”, läst av miljontals människor och översatt till 25 språk.

1950-talet - Stiftelsens decennium

På 1950-talet började kapitel dyka upp över hela USA. Det upptäcktes att det var mest framgångsrikt att hålla kapitelmöten i en informell miljö, vanligtvis kring en måltid, där medlemmarna skulle ha möjlighet att dela sina berättelser med varandra om hur Gud hade påverkat deras liv till det bättre. Då FGBMFI snabbt spred sig över USA fick organisationen uppmärksamhet från inflytelserika människor som dåvarande vice president Richard Nixon.

1960-talet - Expansionens decennium

Organisationen blev verkligen ”internationell” på 1960-talet, då FGBMFI började genomföra ”flyglyft” till andra länder. Den första sådana ”Airlift” ägde rum 1965, då mer än 400 medlemmar och deras familjer fyllde tre jetplan och flög till London. Därifrån spreds de ut över hela Europa och berättade de goda nyheterna om ett bättre liv med Gud och bildade nya filialer på vägen. Under de kommande åren  skedde fler “flyglyft” ut till Europa, Afrika, Mellanöstern och Fjärran Östern. En spännande “Airlift” till Vietnam genomfördes under krigets höjd – TET-offensiven. Trettiotvå FGBMFI-medlemmar bevittnade många mirakel när de träffade soldater över hela Vietnam. Ännu idag har våra “flyglyftar” samma påverkan.

1970-talet - Inflytandets decennium

FGBMFI inledde en helhetssatsning för att göra allmänheten medveten om organisationen på 1970-talet. Ett av viktigt verktyg som användes var TV-showen “Good News”. Förutom de vanliga sändningarna fanns flera Prime-Time-specialerbjudanden inklusive “Good News America”, “The Happiest People on Earth” och “Turning Point.” En annan inflytelserik produktion var utgivningen av boken “Lyckligaste människor på jorden”, som berättade historien om Demos och Rose Shakarian. Under denna tid började FGBMFI ha ett effektivt inflytande på världsledare som blev vänner till gemenskapen.

1980-talet - Enhetens decennium

Under 1980-talet hade FGBMFI 2 466 avdelningar runt om i världen. Varje månad beräknades att 700 000 människor träffades regelbundet inom olika avdelningar. Senare på 1980-talet byggdes det vackra FGBMFI internationella huvudkontoret i Costa Mesa, Kalifornien. Det var 160 000 kvadratmeter med 125 anställda. Den globala organisationen, även om den var spridd över många nationer, förenades som en.

1990-talet - Övergångens decennium

1993 gick den älskade grundaren av FGBMFI, Demos Shakarian, hem till Jesus. Det var Demos starka önskan att se hans son, Richard Shakarian, följa honom som FGBMFIs internationella president. När ögonblicket kom för Richard att ta sin fars plats, medgav han att han bara visste att göra en sak – be. När han bad kände han upplevde att att Gud ledde honom till att vara den stora “Den stora uppmuntraren.” Många kan att vara överens om att Richards uppmuntran har fick dem att göra ännu större saker – att tänka högre och nå längre.

2000 och därefter - Globalisering

Under detta nya årtusende har FGBMFI blivit ett av de största affärsmän nätverk i världen. I över 85 länder och med tusentals grupper globalt är FGBMFI:s räckvidd betydande. Från Amerika till Kina, från Mellanöstern till Afrika och därtill leder FGBMFI tiotusentals, till och med miljoner till ett nytt och bättre liv. Städer och nationer förändras för det bättre, ett liv i taget – en riktig gräsrotsansträngning. Nu är det dags att vara en del av en organisation som gör en verklig skillnad i människors liv över hela världen!